Moringa – zázračná rostlina

Když se Pavla vracela ze Zambie, přivezla s sebou čaj, který jsme do té doby neznali. Na krabičkách stálo Moringa – zázračný zelený čaj. Jedno balení mělo příchuť citronové trávy a druhé jablka a skořice. 20 čajových pytlíků na energii, soustředěnost, náladu, imunitu a pohodu. Žádné konzervanty, kofein ani barviva. To znělo slibně. Čaj vypěstovaný, zpracovaný a zabalený v zambijské Chisambě.

Byli jsme tedy zvědavi, na jaký zázrak jsme narazili. A tak stačilo otočit krabičku a mohli jsme si přečíst více informací. A co jsme tedy o morinze zjistili?

Hned v prvním odstavci jsme byli ujištěni, že se čaj pěstuje v těch nejlepších podmínkách – půda, slunce, voda a déšť. To jsou jediné ingredience, které čaj ovlivňují.

Na rozdíl od klasického čaje neobsahuje kofein. Zato má spoustu antioxidantů, minerálůvitaminů. Podporuje imunitní systém, dodává energii, zlepšuje pozornost, udržuje optimální hladinu glukózy a cholesterolu v krvi. Je tedy vhodný pro diabetiky a vegetariány.

A tak jsme ještě koukli na internet, abychom si zjistili informace i z jiných zdrojů.

Autor – Forest a Kim Starr

Dle Wikipedie je moringa rod teplomilných rostlin (stromů), které se vyskytují asi ve 13 druzích rostoucích na indickém subkontinentu, Arabském poloostrově, Madagaskaru i v tropických a subtropických oblastech pevninské Afriky. Nejznámějším druhem je moringa olejodárná (tuto obsahoval i náš čaj), opadavý strom původně rostoucí na úpatích Himaláje. Pro obyvatelstvo výše uvedených oblastí je rostlina velmi důležitá. Pěstuje se pro své listyplody. Listy syrové i vařené jsou velmi vydatnou stravou, sušené a drcené na prášek se dávají dětem či sportovcům jako výživový doplněk. Stejně oblíbené a výživné jsou dozrávající plody ve tvaru zelených lusků, které se jí vařené. Semena z dozrálých plodů s velkým obsahem oleje se buďto praží a pak jsou pochoutkou, nebo se lisují a získává se nevysychavý olej vhodný v kuchyni, kosmetice i k mazání jemných strojních součástek. Využívá se i kořenů, které přestože obsahují toxický alkaloid, slouží pro svou ostrou chuť jako náhrada křenu. Větve jsou oblíbených krmivem pro velbloudy.

Podle stránek mojemoringa.cz obsahují sušené moringové listy:

  • 25 x více železa než špenát
  • 10 x více vitamínu A než mrkev
  • 17 x více vápníku než mléko
  • 15 x více draslíku než banán
  • 4 x více proteinů než vejce
  • 4x více vlákniny než ovesné vločky

Mimo jiné obsahují vit. A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, železo, vápník, zinek, draslík, fosfor, měď a hořčík, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny.

Zdroj – Autor: J.M.Garg – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4319427

Herbal-store.cz ještě dodává, že moringa obsahuje na 46 různých antioxidantů. Patří také mezi adaptogeny, rostliny, které pomáhají tělu se lépe přizpůsobit náročným psychickým nebo fyzickým zátěžím. Podporuje energii, mírné deprese, reguluje hladinu glukózy a cholesterol v krvi, zlepšuje trávení, udržuje rovnováhu bílkovin v těle, má také protizánětlivé účinky, užívá se jako prevence proti rakovině kůže a zažívacího traktu.

Jedná se tedy opravdu o superpotravinu a bývá označována jako nejzdravější strom na naší planetě.

V nastávajících dnech se tedy chystáme popíjet tento „čaj“ a budeme se těšit z blahodárných účinků této zázračné rostliny. Tak na zdraví!!!

Michal Kusyn
MUDr. Michal Kusyn je lékař s atestací v oboru neurologie a rehabilitace. Také absolvoval kurz sportovní medicíny. Nyní se věnuje hlavně akupunktuře a rozvíjí své znalosti v oblasti tradiční čínské medicíny. Bc. Pavla Kusynová Vichnarová je fyzioterapeutka. Její specializací jsou především děti a sportovci všech věkových skupin.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.