Baňkování při nachlazení

Baňkování v úvodní fázi nachlazení může být velice účinnou metodou, která dokáže zpomalit nebo i zastavit rozbíhající se onemocnění.

Z pohledu čínské medicíny bývá nachlazení často způsobeno vniknutím větrného chladu do povrchních částí těla (do tzv. tchaj-jangových drah tenkého střeva a močového měchýře), kde blokuje obíhání ochranné čchi. Je to ta fáze, kdy člověk má pocit, že na něj “něco leze”. Může být zimomřivý, necítí se fit, může jej pobolívat hlava, může cítit stažení svalů v oblasti šíje, může mít pocit zvýšené teploty, zatím nebývá pocení. Může se objevit kýchání, čirá vodnatá rýma, ucpaný nos.

Právě v této chvíli je ideální léčebně zasáhnout a vypudit větrný chlad z povrchu těla.

Jinak během 1-2 dnů se škodlivý faktor dostává hlouběji do těla, chlad se změní na horkost a objeví se horečky, pocení, bolesti v krku, bolesti svalů, suchý kašel, pocit žízně, rýma se stává hustější, žlutavější.

Baňky přiložené na vybrané akupunkturní body mohou být neobyčejně účinné, dokáží uvolnit povrch, odstranit vítr a rozptýlit chlad. Svou účinnost dosahují jednak mohutnou stimulací akupunkturních bodů působením podtlaku, jednak teplem, které tělu při aplikaci dodávají. Mnohdy stačí k výraznému zlepšení jedno jediné sezení, obvykle je dobré absolvovat 2-3 sezení v denním odstupu.

Otevření povrchu těla a tím vlastně umožnění pocení a vypuzení větrného chladu lze podpořit i bylinkami. Snadno dostupná je třeba směs černého bezu, lípy a majoránky; lze přidat i tužebník nebo listy černého rybízu.

Michal a Pavla Kusynovi
MUDr. Michal Kusyn je lékař s atestací v oboru neurologie a rehabilitace. Také absolvoval kurz sportovní medicíny. Nyní se věnuje hlavně akupunktuře a rozvíjí své znalosti v oblasti tradiční čínské medicíny. Bc. Pavla Kusynová Vichnarová je fyzioterapeutka. Její specializací jsou především děti a sportovci všech věkových skupin.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.