Petržel

petržel obecná, Petroselinum crispum

Petržel pochází z východního Středozemí.

Petržel z nutričního hlediska

Složení (na 100 g potraviny)

Kořen petržele

  • Energetická hodnota 222 kJ, 53 kcal\"\"
  • Voda 84%
  • Bílkoviny 2,6 g
  • Tuky 0,5 g
  • Sacharidy 11,5 g, z toho vláknina 4 g
  • Vitamin B1 0,1 mg
  • Vitamin B2 0,09 mg
  • Vitamin C 45 mg
  • Vitamin A 3 RE
  • Beta-karoten 30 ug
  • Vitamin E 1,7 ATE
  • Sodík 38 mg
  • Hořčík 33 mg
  • Fosfor 78 mg
  • Draslík 481 mg
  • Vápník 56 mg
  • Železo 1,5 mg

Zdroj: nutridatabaze.cz

 

Petrželová nať

  • Energetická hodnota 226 kJ, 54 kcal\"\"
  • Voda 83%
  • Bílkoviny 4,3 g
  • Tuky 0,42 g
  • Sacharidy 10,3 g, z toho vláknina 4,2 g
  • Vitamin B1 0,12 mg
  • Vitamin B2 0,27 mg
  • Vitamin C 178 mg
  • Vitamin A 451 RE
  • Beta-karoten 5410 ug
  • Vitamin E 3,7 ATE
  • Sodík 33 mg
  • Hořčík 58 mg
  • Fosfor 99 mg
  • Draslík 815 mg
  • Vápník 209 mg
  • Železo 5 mg

Zdroj: nutridatabaze.cz

Pohled tradiční čínské medicíny

Petržel má ostrou chuť (vařením se mění na sladkou), teplou povahu a vstupuje do drah močového měchýře, sleziny, ledvin a plic.

Odstraňuje chlad ze středního zářiče a prospívá trávení.

Zlepšuje vyprazdňování moče a působí proti otokům, zejména při revmatických problémech.

Pokud tělo napadne větrný chlad, zvyšuje se konzumace petržele, nejlépe povařené se zázvorem a pepřem.

Co se lze o petrželi dočíst v Herbáři léčivých rostlin Janči a Zentricha

Kořen obsahuje flavonoidy a v menším množství silici, v listech jsou silice, flavonoidy, glykosid apiin, proteiny, apiol, myrysticin a alfa-pinen. Všechny části rostliny jsou bohaté na vitaminy a minerální látky.

Petržel zvyšuje napětí hladkého svalstva dělohy, střev a močového měchýře.

Může se použít pro léčení ran, zpevnění dásní při paradentóze.

Dále zlepšuje zrak, zejména šeroslepost (kombinace mrkvové a petrželové šťávy).

Dává se do čajových směsí při léčbě zánětů močových cest a močových kaménků.

Zlepšuje chuť k jídlu, působí žlučopudně a dovede regulačně působit na menstruační cyklus.

Z listů se připravuje nálev, a pije se denně 4x 100 ml. Lze připravit i nález z kořene ve stejném dávkování. Pokud se podává čerstvá šťáva z kořene nebo z kořene a listů, užívá se 3-4x denně 1 polévková lžíce.

Syrová šťáva podporuje funkci nadledvin a štítné žlázy. Je účinná při očních chorobách a pomáhá vyvolat chybějící menstruaci. Jednorázově se nedoporučuje konzumovat více než 40 g šťávy.

Petržel se nemá podávat při poškození ledvin (glomerulonefritida). Dále by ji neměly užívat těhotné a kojící ženy a malé děti (pro odstavení kojení se pokrájí 1 polévková lžíce natě, přelije šálkem studené vody a vaří se pod pokličkou 2-3 minuty. Poté se nechá 10 minut vyluhovat a přecedí se. Pije se šálek před každým jídlem).

Pro odstranění kruhů pod očima se doporučuje sníst na lačný žaludek několik snítek čerstvé petrželové natě, která se má dobře rozžvýkat.

Při bolestech uší se doporučuje rozmačkat velkou hrst čerstvé petržele, zabalit ji do gázy nebo jemného obvazu a přiložit na ucho.

Ke snížení krevního tlaku se doporučuje petrželové želé s medem - Svařte půl kilogramu petržele ve dvou litrech vody. Po hodině směs přeceďte a z petržele vymačkejte všechnu šťávu. K získané tekutině přidejte stejný objem medu a pomalu na mírném plameni vařte, dokud nedosáhnete konzistence želé. Užívá se jedna polévková lžíce před snídaní, obědem a večeří. Želé se uchovává ve sklenicích jako marmeláda.

Ve vysokých dávkách může vést k poškození jater a ledvin, ke vzniku halucinací a epileptických záchvatů.