Okurka

Okurka setá, Cucumis sativus

Pochází z vlhkých a teplých oblastí Indie a Číny. Do Evropy se dostala až ve středověku.

Okurka z nutričního hlediska

Složení (na 100 g potraviny)

  • Energetická hodnota 48 kJ = 12 kcal\"\"
  • Voda 96%
  • Sacharidy 2 g
  • Bílkoviny 0,8 g
  • Vitamin C 14 mg
  • Vitamin A 14 RE
  • Beta-karoten 170 ug
  • Draslík 144 mg
  • Fosfor 24 mg
  • Vápník 17 mg
  • Sodík 10 mg
  • Hořčík 9 mg

Zdroj: nutridatabaze.cz

Pohled tradiční čínské medicíny

Okurka má povahu chladnou, chuť sladkou a hořkou, vstupuje do drah sleziny, žaludku, močového měchýře a tlustého střeva.

Okurka pročišťuje horkost, rodí tekutiny, působí močopudně (odvádí vlhko), čistí kůži a odstraňuje otoky.

Okurku budeme jíst při nadměrném horku, žízni a kašli, při napadení zevním letním větrem.

Okurku můžeme jíst syrovou, vařenou či dušenou a to zejména při vlhké horkosti, která útočí na močový měchýř či tlusté střevo.

U kožních projevů ji využijeme u akné, zarudlých očí či zánětu kůže a to zejména ve formě obkladů.

Co se lze o okurce dočíst v Herbáři léčivých rostlin Janči a Zentricha

Okurka obsahuje organické kyseliny, cukry, menší množství chlorofylu, draslík, železo, hořčík, křemík, fluor, vitamin C, vitaminy skupiny B (B1, B2).

Vnitřně se používá na “čištění krve”, zevně jako léčebné kosmetikum.

Směs šťáv z mrkve (50%), červené řepy (30%) a okurek (20%) je vynikající “čistící” prostředkem jater, žlučníku a hlavně prostaty. Podává se 2-4x denně po jedné sklenici.

Okurková šťáva podávána samostatně má dávkování 1-2x denně po 125 ml.

Šťávu z okurek lze míchat jen se zeleninovými šťávami. Většinou ji podáváme syrovou.

Zavařené okurky ztrácení většinu svých léčivých vlastností.

Okurkový roztok se používá k ošetření nohou po celodenním zatížení. 100 g čerstvě vymačkané šťávy přefiltrujeme přes papírový filtr nebo přes kousek gázy a smícháme se 100 g alkoholu 90%. Uložíme do skleněné láhve a jedenkrát denně, nejlépe večer, vtíráme nebo vmasírováváme do pokožky nohou.

Okurková maska působí blahodárně na normální pokožku obličeje, osvěžuje ji a napíná. Půl okurky jemně rozmělníme a smícháme s 1-2 polévkovými lžícemi smetany a 1-2 polévkovými lžícemi jemně mletého lněného semene. Silnou vrstvu směsi naneseme na obličej mimo oči a necháme 20-30 minut působit. Poté obličej důkladně opláchneme.

25 ml čerstvé okurkové šťávy, vmíchané do 100 ml bílého jogurtu (event. zakysané smetany či do olivového oleje) můžeme použít k ošetření pokožky obličeje. Po smíchání se má nechat odležet. Aplikujeme jednou denně na 20-25 minut. Poté obličej omyjeme vodou okyselenou přídavkem malého množství citrónové šťávy.

Přehled dalšího využití okurky

Zevní použití

  • Okurka stahuje póry, působí protizánětlivě, mírně bělí, kůži napíná a hydratuje
  • Kolečka či proužky okurky lze použít i na popálená místa
  • Při kopřivce, ekzému nebo zanícené kůži - potřít čerstvou okurkovou šťávou
  • Na bolestivé a zanícené dásně
  • Na nepříjemný dech z úst - plátek okurky přitlačit na půl minuty na patro

 

Vnitřní použití

  • Opatrnosti je třeba u žlučníkářů, může vyvolat zažívací potíže
  • Snižuje krevní tlak
  • Má nulový glykemický index, vhodná pro diabetiky
  • Okurková šťáva spolu s mrkvovou mírní bolesti u artritidy
  • Urychluje trávení

 

Další zajímavé informace

  • Vylučuje z těla toxiny, snižuje hladinu kyseliny močové (proto se dává k masitým jídlům, např. ve formě salátu)
  • Neutralizuje překyselení žaludku
  • Působí močopudně
  • Enzym erepsin štěpí bílkoviny a zabíjí bakterie a parazity ve střevech
  • Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Suché a spálené pleti dová vodu
  • Ve slupce jsou antioxidační látky, které mají pozitivní účinek na srdce a cévy
  • Při kocovině doplňuje vodu a minerály
  • Kyselina tartronová brání přeměně škrobů z potravy na tuky, takže dostatečná konzumace okurek podporuje hubnutí, navíc rychle zasytí
  • V duchovní rovině učí okurky „nahlížet hluboko do nitra svého i ostatních, abychom viděli zázraky, které se v nás ukrývají”

Recept na závěr

Detoxikace - jednu salátovou okurku nakrájejte asi do litru vody a přidejte do ní šťávu z celého citronu. Nechejte odležet minimálně dvě hodiny a pak pijte chlazené