Mrkev
Mrkev obecná, Daucus carota
Mrkev pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu (podle jiného zdroje z regionů střední Asie. Z Kazachstánu, Kyrgyzstánu nebo Turkmenistánu). Ve 12. století se dostala do západní Evropy. V 17. století byla v Holandsku vyšlechtěna její oranžová odrůda (pocházející z dřívější černé odrůdy).
Mrkev z nutričního hlediska
Složení (na 100 g potraviny)
- Energetická hodnota 151 kJ, 36 kcal
- Voda 89%
- Bílkoviny 1,0 g
- Tuky 0,2 g
- Sacharidy 9 g, z toho vláknina 2,9
- Vitamin B1 0,06 mg
- Vitamin B2 0,06 mg
- Vitamin C 4,5 mg
- Vitamin A 828 RE
- Beta-karoten 9938 ug
- Vitamin E 0,55 ATE
- Sodík 80 mg (sůl
- Hořčík 18 mg
- Fosfor 35 mg
- Draslík 276 mg
- Vápník 41 mg
- Železo 1,1 mg
Zdroj: nutridatabaze.cz
Pohled tradiční čínské medicíny
Mrkev má sladkou chuť, neutrální povahu. Vstupuje do drah žaludku, sleziny, plic a jater.
Mrkev posiluje slezinu a žaludek, harmonizuje trávení, prospívá očím a odstraňuje horkost z plic.
Posiluje nedostatečnou energii čchi a nedostatečnou krev. Vylučuje z těla hlen a horké toxiny, a také vlhko a horko.
Kousek mrkve snědený 20 minut před jídlem zlepšuje vyplavení trávicích enzymů. Mrkev také působí proti stagnaci potravy v žaludku, nadýmání a plynatosti.
Také působí proti horkosti plic, zejména pokud se projevuje kašlem s menším množstvím žlutého hlenu.
Co se lze o mrkvi dočíst v Herbáři léčivých rostlin Janči a Zentricha
Mrkev obsahuje beta-karoteny, vitaminy skupiny B, C, cukry, stopy silice, fosfolipidy, steroly, hojnost minerálních látek. V semenech se nachází především silice a olej.
Mrkev zvyšuje odolnost organismu proti infekcím - 2x denně 150 ml mrkvové šťávy s čajovou lžičkou medu. Při nachlazení se dávka zvyšuje na 3-4x denně
Zlepšuje zrak, především šeroslepost. Lépe v tepelně upravené formě než syrová.
Je velmi vhodná při jaterní dietě. Dále při dlouhodobém narušení výměny minerálních látek, především při tvorbě močových kaménků a při revmatických zánětech kloubů.
Mrkvová šťáva tvoří základ léčebných postupů se zeleninovými a ovocnými šťávami. Neměla by chybět při léčbě ischemické choroby srdeční, včetně doléčování stavů po infarktu myokardu.
Je důležitou složkou výživy těhotných žen a kojících matek, při chudokrevnosti.
Mrkev je močopudná účinky s mírným projímavým účinkem.
Rozetřená výborně hojí rány, spáleniny, vředy a podobné kožní problémy - přiložit očištěnou, jemně nastrouhanou mrkev a nechat 15-20 min přiloženou a přikrytou působit.
Také je cenným prostředkem pro harmonizaci střevní mikroflóry, zejména po delší léčbě antibiotiky. Má příznivý vliv i na křečové bolesti břicha (ve formě šťávy). Při průjmech se doporučuje jedno až dvoudenní dieta - 500 g očištěné mrkve se nakrájí nadrobno a v trošce vody se velmi rychle uvaří naměkko. Poté se protlačí přes sítko a podává se v malých dávkách přes den. Může se trochu zředit mlékem nebo netučným vývarem.
Tvorbu mléka podporuje mrkev mírně upražená na oleji nebo ohřátá mrkvová šťáva s trochou smetany.
Relativní kontraindikací léčebného užívání mrkve jsou žaludeční a dvanáctníkové vředy, případně akutní formy střevních zánětů.
Dlouhodobé přijímání většího množství šťávy může vést k oranžovému zbarvení kůže a přetížení jater.
Důležitá informace týkající se konzumace
Syrová mrkev má velmi odolné buněčné stěny, takže při trávení tělo získá asi jen čtvrtinu obsaženého beta-karotenu (pro konzumaci zasyrova je lepší ji nastrouhat). Z uvařené mrkve je výtěžek dvojnásobný, stravitelnost dále zvyšuje přídavek kvalitních rostlinných olejů, ve kterých se karotenoidy rozpouští a snáze vstřebávají.