Cibule

Cibule kuchyňská, Allium cepa

Předpokládá se, že pravlastí cibule je západní Asie - Afghánistán, Pákistán a Írán.

Cibule z nutričního hlediska

Složení (na 100 g potraviny)

  • Energetická hodnota 164 kJ, 39 kcal\"\"
  • Voda 89%
  • Bílkoviny 1,4 g
  • Tuky 0,3 g
  • Sacharidy 8,7 g, z toho vláknina 2,1 g
  • Vitamin B1 0,03 mg
  • Vitamin B2 0,03 mg
  • Vitamin C 8 mg
  • Vitamin A 1 RE
  • Beta-karoten 12 ug
  • Vitamin E 0,07 ATE
  • Sodík 8 mg
  • Hořčík 10 mg
  • Fosfor 27 mg
  • Draslík 146 mg
  • Vápník 31 mg
  • Železo 0,5 mg

Zdroj: nutridatabaze.cz

Pohled tradiční čínské medicíny

Cibule má sladkou a ostrou chuť, zahřívající povahu, patří elementu kovu (plíce a tlusté střevo).

Posiluje nedostatečnou čchi, vylučuje hlen a odvádí napadení větrným chladem. Také odvádí vlhko, ochlazuje horko, uvolňuje blokádu proudění krve a čchi.

Nemá se užívat při nedostatku jangu, při horku v plicích a žaludku, při nadměrném pocení, žlutém povlaku na jazyku, bílém hlenu a velké žízni. Nadměrná konzumace může způsobovat závratě a rozmazané vidění.

Co se lze o cibuli dočíst v Herbáři léčivých rostlin Janči a Zentricha

Cibule obsahuje především vitaminy řady B a C, antibioticky působící fytoncidy, složené ze zvláštních sirných sloučenin, silice, cukry, organické kyseliny a flavonoidy.

Cibule je značně aktivní proti G+ i G- bakteriím.

Zvyšuje vylučování trávicích šťáv v žaludku a ve střevech, dále vylučování žluče i tvorby slinivkových enzymů. Působí dezinfekčně ve střevech.

Zklidňuje nervovým systém, díky vysokému obsahu kyseliny listové patří cibule k zeleninám, které výrazně zlepšují náladu a pomáhají vyrovnávat se se stresem.

Velmi dobře působí při vlhkém kašli, usnadňuje odkašlávání (expektorans) - ½ kg cibule se pomele na mlýnku na maso, přidá se 400 g cukru a ½ l vody a celé se to vaří na mírném ohni asi 2 hodiny. Pak se to promíchá se 100 g medu. Užívá se 4x denně 1 polévková lžíce.

Při nachlazení se užívá šťáva ze syrové cibule smíchaná s medem v poměru 2:1, podává se po lžičkách. Lze také inhalovat - šťáva z 1 velké nebo 2-3 menší cibulí se vylije na talíř a vůně se vdechuje nosem asi 3 minuty. Provádí se několikrát denně. Oči přitom musí být zavřeny.

Stimuluje srdečně-cévní systém, působí protiskleroticky. Pomáhá i při poruchách s prokrvováním, při žilních potížích a hemoroidech.

Velmi účinně dovede působit pro trichomoniázní infekci v ženských genitáliích.

Cibulovou šťávu lze také kapat přímo do nehojících se nebo zahnisaných ran.

Jinou léčivou formou je tinktura z čerstvé cibule v hmotnostním poměru 1:4 s lihem 60%. Vnitřně se tinktura podává 4x denně 20-25 kapek, při dobré snášenlivosti 30-35 kapek.

Cibule je mírně toxická pouze při skladování v rozkrojeném stavu delším než 24 hodin, uvolňuje se z ní silně dráždící kyselina propylansulfonová.

Kontraindikací podávání cibule jsou aktivované žaludeční vředy.