Česnek

Česnek kuchyňský, Allium sativum

Česnek kuchyňský patrně pochází ze střední Asie. Původní vlastí česneku je Mongolsko (Džungarsko) a Kirgizské stepi.

Česnek z nutričního hlediska

Složení (na 100 g potraviny)

  • Energetická hodnota 636 kJ, 150 kcal\"\"
  • Voda 60%
  • Bílkoviny 6,3 g
  • Tuky 0,4 g
  • Sacharidy 31,7 g, z toho vláknina 2,8 g
  • Vitamin B1 0,18 mg
  • Vitamin B2 0,09 mg
  • Vitamin C 17 mg
  • Vitamin E 0,01 ATE
  • Sodík 13 mg
  • Hořčík 25 mg
  • Fosfor 143 mg
  • Draslík 418 mg
  • Vápník 38 mg
  • Železo 1,3 mg

Zdroj: nutridatabaze.cz

Pohled tradiční čínské medicíny

Česnek má chuť ostrou (varem získává ostrou), povahu teplou (vařený) a horkou (syrový), zahřívající, vstupuje do drah plic, žaludku a sleziny.

Česnek zahřívá střední zářič (žaludek a slezinu), rozptyluje stagnaci čchi v břiše, posiluje žaludek, detoxikuje, čistí zejména cévní systém. Působí proti parazitům, plísním, virům i baktériím. Zmírňuje kašel, pomáhá při nachlazení. Vylučuje chladný hlen.

Syrový či sušený česnek použijeme u průjmu.

Není vhodný pro lidi s horkostí v žaludku a ve žlučníku.

Co se lze o česneku dočíst v Herbáři léčivých rostlin Janči a Zentricha

Česnek obsahuje glykosidně vázanou silici, sloučeniny síry, fytoncidy, vitaminy A, C, D, B, látky podobné pohlavním hormonům, jód a další minerální látky a některé stopové prvky. Důležitý je obsah až 0,4% allicinu, který se postupně mění na látku se silným antibakteriálním a antimykotickým účinkem.

Mimořádnou vlastností česneku je jeho působení proti baktériím a plísním. Uvádí se, že z asi 560 kmenů obávaného zlatého stafylokoka jich česnek více než 500 spolehlivě ničí. Dovede si poradit i s nebezpečnou plísní Candida albicans.

Osvědčuje se při léčbě plicních a průduškových zánětů.

Ozdravuje střevní flóru, léčí infekční průjmy.

Rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a prohlubuje práci srdečního svalu. Působí také protiskleroticky tím, že brání usazování tuků do cévních stěn. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje jeho vylučování. Při léčbě je však třeba postupovat opatrně, abychom příliš náhlými a vysokými dávkami česneku nezpůsobili razantní odlupování usazenin z cévních stěn, což by mohlo vést až k embolii.

Působí také žlučopudně, snižuje tím riziko vzniku žlučových kamenů. Uklidňuje zánětlivá onemocnění slinivky.

Tlumí křečovité bolesti břicha, nadýmání.

Velmi vhodné je podávat česnek v mléku, denní dávka může činit až 12 g česneku. “Česnekové mléko” - Přibližně 3 decilitry plnotučného mléka přiveďte k varu, stáhněte z plotny a rozmíchejte v něm česnek a lžičku medu. Nechte odstát cca deset minut a ještě teplé po malých doušcích vypijte.

Lze použít i česnekovou tinkturu v dávce ½ až 1 ½  čajové lžičky 3-4x denně.

Rozdrcený česnek je možné používat syrový, povařený v mléce nebo inhalovat; vyzkoušejte nechat přes noc několik rozdrcených stroužků u lůžka.

Ve formě čaje se česnek neužívá.

Pro léčbu trávicích potíží je velmi vhodná kombinace s proskurníkem (ibiškem) nebo jinou slizovou drogou.

Nedoporučuje se podávání větších dávek česneku v těhotenství, při kojení a malým dětem. Zvýšené opatrnosti je třeba u onemocnění ledvin. Zevní aplikace je vhodná i u kojenců.