Česnek
Česnek kuchyňský, Allium sativum
Česnek kuchyňský patrně pochází ze střední Asie. Původní vlastí česneku je Mongolsko (Džungarsko) a Kirgizské stepi.
Česnek z nutričního hlediska
Složení (na 100 g potraviny)
- Energetická hodnota 636 kJ, 150 kcal
- Voda 60%
- Bílkoviny 6,3 g
- Tuky 0,4 g
- Sacharidy 31,7 g, z toho vláknina 2,8 g
- Vitamin B1 0,18 mg
- Vitamin B2 0,09 mg
- Vitamin C 17 mg
- Vitamin E 0,01 ATE
- Sodík 13 mg
- Hořčík 25 mg
- Fosfor 143 mg
- Draslík 418 mg
- Vápník 38 mg
- Železo 1,3 mg
Zdroj: nutridatabaze.cz
Pohled tradiční čínské medicíny
Česnek má chuť ostrou (varem získává ostrou), povahu teplou (vařený) a horkou (syrový), zahřívající, vstupuje do drah plic, žaludku a sleziny.
Česnek zahřívá střední zářič (žaludek a slezinu), rozptyluje stagnaci čchi v břiše, posiluje žaludek, detoxikuje, čistí zejména cévní systém. Působí proti parazitům, plísním, virům i baktériím. Zmírňuje kašel, pomáhá při nachlazení. Vylučuje chladný hlen.
Syrový či sušený česnek použijeme u průjmu.
Není vhodný pro lidi s horkostí v žaludku a ve žlučníku.
Co se lze o česneku dočíst v Herbáři léčivých rostlin Janči a Zentricha
Česnek obsahuje glykosidně vázanou silici, sloučeniny síry, fytoncidy, vitaminy A, C, D, B, látky podobné pohlavním hormonům, jód a další minerální látky a některé stopové prvky. Důležitý je obsah až 0,4% allicinu, který se postupně mění na látku se silným antibakteriálním a antimykotickým účinkem.
Mimořádnou vlastností česneku je jeho působení proti baktériím a plísním. Uvádí se, že z asi 560 kmenů obávaného zlatého stafylokoka jich česnek více než 500 spolehlivě ničí. Dovede si poradit i s nebezpečnou plísní Candida albicans.
Osvědčuje se při léčbě plicních a průduškových zánětů.
Ozdravuje střevní flóru, léčí infekční průjmy.
Rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a prohlubuje práci srdečního svalu. Působí také protiskleroticky tím, že brání usazování tuků do cévních stěn. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje jeho vylučování. Při léčbě je však třeba postupovat opatrně, abychom příliš náhlými a vysokými dávkami česneku nezpůsobili razantní odlupování usazenin z cévních stěn, což by mohlo vést až k embolii.
Působí také žlučopudně, snižuje tím riziko vzniku žlučových kamenů. Uklidňuje zánětlivá onemocnění slinivky.
Tlumí křečovité bolesti břicha, nadýmání.
Velmi vhodné je podávat česnek v mléku, denní dávka může činit až 12 g česneku. “Česnekové mléko” - Přibližně 3 decilitry plnotučného mléka přiveďte k varu, stáhněte z plotny a rozmíchejte v něm česnek a lžičku medu. Nechte odstát cca deset minut a ještě teplé po malých doušcích vypijte.
Lze použít i česnekovou tinkturu v dávce ½ až 1 ½ čajové lžičky 3-4x denně.
Rozdrcený česnek je možné používat syrový, povařený v mléce nebo inhalovat; vyzkoušejte nechat přes noc několik rozdrcených stroužků u lůžka.
Ve formě čaje se česnek neužívá.
Pro léčbu trávicích potíží je velmi vhodná kombinace s proskurníkem (ibiškem) nebo jinou slizovou drogou.
Nedoporučuje se podávání větších dávek česneku v těhotenství, při kojení a malým dětem. Zvýšené opatrnosti je třeba u onemocnění ledvin. Zevní aplikace je vhodná i u kojenců.