Celer
Miřík celer, Apium graveolens
Celer pochází z divokého celeru, který přirozeně vyskytuje v brakických přílivových mokřinách Švédska, Alžíru, Egypta a v Etiopii.
Celer z nutričního hlediska
Složení (na 100 g potraviny)
- Energetická hodnota 117 kJ, 28 kcal
- Voda 90%
- Bílkoviny 1,5 g
- Tuky 0,3 g
- Sacharidy 7,1 g, z toho vláknina 4,5 g
- Vitamin B1 0,07 mg
- Vitamin B2 0,15 mg
- Vitamin C 11 mg
- Vitamin A 2 RE
- Beta-karoten 21 ug
- Vitamin E 0,8 ATE
- Sodík 92 mg
- Hořčík 18 mg
- Fosfor 71 mg
- Draslík 333 mg
- Vápník 56 mg
- Železo 0,6 mg
Zdroj: nutridatabaze.cz
Pohled tradiční čínské medicíny
Celer má slanou a hořkou chuť, ochlazující povahu, patří elementu kovu, země i ohně.
Ochlazuje horko jater a žaludku, vylučuje chladný hlen, posiluje nedostatečnou energii čchi, částečně posiluje nedostatečnou krev.
Co se lze o celeru dočíst v Herbáři léčivých rostlin Janči a Zentricha
V listech celeru se nachází 10 různých aminokyselin, dále vitamin C a B. Kořeny obsahují složitou silici, dále cholin, maltózu, rafinózu, škrob a organické kyseliny.
Nať se používá především při močových kamíncích (denně se podává 1 sklenice čerstvé celerové šťávy, nejlépe kolem 17. hodiny, efekt bývá patrný již po 14 dnech léčby), má silný močopudný účinek. Kořen se dává do směsí pro posílení nervové soustavy a pro uklidnění spánku. Lze jej také použít při chorobách ledvin a při špatném trávení.
Čerstvá šťáva z natě a kořene se uplatní při kožních potížích (50 g čerstvé, mírně osolené celerové šťávy smíchat s 50 g mírně ředěného jablečného octa, podávat ve formě obkladů) a v při revmatismu (na podzim podávat obden směs 300 g mrkvové šťávy spolu s 200 g šťávy z červené řepy a 100 g šťávy z celeru, celkem podávat 3 týdny, při akutních stavech pak denně po dobu 1 týdne, vhodné je současný půst či omezení příjmu potravy).
Pro odstranění lupů se pokrájí několik stvolů celerové natě a povaří se za mírného varu 15 minut ve 3 litrech vody. Pak se tímto odvarem dobře opláchnou vlasy a pokožka hlavy. Může se provádět 2x týdně, což obyčejně stačí.
Čerstvý pomačkaný celerový list se dá použít pro odstranění a snížení bolestivosti u krevních podlitin. Před přiložením se doporučuje list spařit vařící vodou.
Kořen (ale více semeno) funguje jako mužské afrodisiakum (u žen více petržel).
Nať se používá v množství 2-3 polévkové lžíce na 0,75 l nálevu. Pije se teplý po doušcích během dne. Kořen se dávkuje v množství 1 čajové lžičky na 200 ml odvaru, užívá se 3x denně, asi hodinu po jídle.
Celerová droga by se neměla podávat déle než 6 týdnů. Kontraindikací použití jsou těžší poruchy ledvin, zejména akutní záněty.