QI JU DI HUANG WAN
Základní charakteristika
Jde o modifikaci klasické směsi Liu Wei Di Huang Wan, jenž je určena k léčbě zrakových potíží, jejichž příčinou je nedostatečnost jin a čchi.
Možné příznaky
- Zhoršení zrakové ostrosti, slzení očí při námaze, pocit suchosti, bolest očí a šeroslepost
- Další možné příznaky
- Zvýšený krevní tlak
- Bolesti hlavy, závratě
- Hučení a pískání v uších
Působení směsi dle tradiční čínské medicíny
- Vyživuje a posiluje nedostatečný jin jater a ledvin
- Vyživuje nedostatečnou krev jater
- Stahuje stoupající jang jater z nedostatečnosti jin jater a ledvin
- Ochlazuje horko jater a „falešný oheň“
Upozornění
- Směs je možné užívat dlouhodobě, větší opatrnost se doporučuje pouze v případech oslabené sleziny
Složení směsi a stěžejní účinky bylin dle TCM
Shu di huang (Rehmanie lepkavá - kořen vařený ve víně) | Vyživuje krev, doplňuje jin, esenci a dřeň |
---|---|
Shan zhu yu (Dřín lékařský - plod) | Posiluje jin i jang jater a ledvin, zahřívá střed, vyhání chlad a vlhkost |
Shan yao (Jam čínský - hlíza) | Doplňuje ledviny, jin i jang sleziny, čchi a jin plic |
Mu dan pi (Pivoňka křovitá - kůra kořene) | Pročišťuje horkost v krvi, tlumí stoupající jang jater |
Ze xie (Žabník východní - oddenek) | Odfiltrovává vlhkost a současně pročišťuje horkost, zejména v dolním zářiči |
Fu ling (Pornatka kokosová - plodnice houby) | Posiluje slezinu a vyživuje srdce, současně odfiltrovává vlhkost, uklidňuje ducha |
Gou qi zi (Kustovnice čínská – plod) | Doplňuje esenci a jin ledvin a jin a krev jater, svlažuje plíce |
Ju hua (Zlateň morušolistá – květ) | Vypouští horkost z dráhy jater, vyrovnává jang jater |