BU ZHONG YI QI WAN
Základní charakteristika
Tato směs harmonizuje vztah mezi slezinou a žaludkem. Je určená pro stavy nedostatečnosti čchi sleziny a žaludku, které vedou k oslabení a poklesu jangu.
Možné příznaky
- Intermitentní horečka (s typickým zhoršením po námaze)
- Spontánní pocení
- Averze k chladu
- Žízeň na horké nápoje
- Krátký dech, zpomalená mluva
- Těžké končetiny
- Lesklý a bledý obličej
- Kašovitá až vodnatá stolice
Působení směsi dle tradiční čínské medicíny
- Posiluje energii čchi středního ohniště
- Zvedá pokleslý jang
- Vylučuje vlhko
Indikace
- Pokles vnitřních orgánů (výhřez konečníku, dělohy, hemeroidy, varixy a některé typy kýl)
- Chronické průjmy
- Děložní krvácení a opakované potraty
- Točení hlavy, bolesti hlavy, onemocnění očí či uší
- Přecitlivělost beder na chlad a vítr
- Chronické subfebrilie (zvýšená teplota) nejasné příčiny
Kontraindikace
- Horečky z nedostatku jin (prázdná horkost)
- Výhřezy vnitřních orgánů, pokud nejsou způsobeny nedostateností čchi sleziny
- Není vhodná při napadení zevními škodlivinami
Složení směsi a stěžejní účinky bylin dle TCM
Huang qi (Kozinec blanitý - kořen) | Posiluje čchi a doplňuje slezinu, zvedá pokleslý jang |
---|---|
Ren shen (Ženšen pravý - kořen) | Silně doplňuje vrozenou čchi, posiluje tvorbu tekutin |
Zhi gan cao (Lékořice - uprav. kořen) | Doplňuje slezinu, harmonizuje ostatní léčiva |
Sheng jiang (Zázvor obecný - oddenek) | Zahřívá střed, harmonizuje vzestupné a klesavé pohyby |
Dang gui (Děhel čínský - kořen) | Klíčové léčivo na poruchy krve různého typu, nejlépe s přítomností chladu, krev doplňuje i oživuje |
Da zao (Jujuba čínská - plod) | Doplňuje slezinu a rodí krev, rozhojňuje čchi a rodí tekutiny, vyživováním srdce uklidňuje ducha |
Chen pi (Mandarinka obecná - perikarp pečený) | Harmonizuje čchi středu, rozhýbává stagnace, vysušuje vlhkost a rozptyluje chlad |
Bai zhu (Atraktylis velkoúborná - kořen) | Klíčovým léčivem pro doplňování sleziny a žaludku, zejména jangu, vysušuje vlhkost |
Chai hu (Prorostlík čínský - kořen) | Zvedá jangovou čchi a uvolňuje stísněnou jaterní čchi |
Sheng ma (Ploštičník smrdutý - oddenek) | Zvedá jangovou čchi a napravuje propad čchi v důsledku její prázdnoty |