Celer

Miřík celer, Apium graveolens

Celer pochází z divokého celeru, který přirozeně vyskytuje v brakických přílivových mokřinách Švédska, Alžíru, Egypta a v Etiopii. 

Celer z nutričního hlediska

Složení (na 100 g potraviny)

  • Energetická hodnota 117 kJ, 28 kcal\"\"
  • Voda 90%
  • Bílkoviny 1,5 g
  • Tuky 0,3 g
  • Sacharidy 7,1 g, z toho vláknina 4,5 g
  • Vitamin B1 0,07 mg
  • Vitamin B2 0,15 mg
  • Vitamin C 11 mg
  • Vitamin A 2 RE
  • Beta-karoten 21 ug
  • Vitamin E 0,8 ATE
  • Sodík 92 mg
  • Hořčík 18 mg
  • Fosfor 71 mg
  • Draslík 333 mg
  • Vápník 56 mg
  • Železo 0,6 mg

Zdroj: nutridatabaze.cz

Pohled tradiční čínské medicíny

Celer má slanou a hořkou chuť, ochlazující povahu, patří elementu kovu, země i ohně.

Ochlazuje horko jater a žaludku, vylučuje chladný hlen, posiluje nedostatečnou energii čchi, částečně posiluje nedostatečnou krev.

Co se lze o celeru dočíst v Herbáři léčivých rostlin Janči a Zentricha

V listech celeru se nachází 10 různých aminokyselin, dále vitamin C a B. Kořeny obsahují složitou silici, dále cholin, maltózu, rafinózu, škrob a organické kyseliny.

Nať se používá především při močových kamíncích (denně se podává 1 sklenice čerstvé celerové šťávy, nejlépe kolem 17. hodiny, efekt bývá patrný již po 14 dnech léčby), má silný močopudný účinek. Kořen se dává do směsí pro posílení nervové soustavy a pro uklidnění spánku. Lze jej také použít při chorobách ledvin a při špatném trávení.

Čerstvá šťáva z natě a kořene se uplatní při kožních potížích (50 g čerstvé, mírně osolené celerové šťávy smíchat s 50 g mírně ředěného jablečného octa, podávat ve formě obkladů) a v při revmatismu (na podzim podávat obden směs 300 g mrkvové šťávy spolu s 200 g šťávy z červené řepy a 100 g šťávy z celeru, celkem podávat 3 týdny, při akutních stavech pak denně po dobu 1 týdne, vhodné je současný půst či omezení příjmu potravy).

Pro odstranění lupů se pokrájí několik stvolů celerové natě a povaří se za mírného varu 15 minut ve 3 litrech vody. Pak se tímto odvarem dobře opláchnou vlasy a pokožka hlavy. Může se provádět 2x týdně, což obyčejně stačí.

Čerstvý pomačkaný celerový list se dá použít pro odstranění a snížení bolestivosti u krevních podlitin. Před přiložením se doporučuje list spařit vařící vodou.

Kořen (ale více semeno) funguje jako mužské afrodisiakum (u žen více petržel).

Nať se používá v množství 2-3 polévkové lžíce na 0,75 l nálevu. Pije se teplý po doušcích během dne. Kořen se dávkuje v množství 1 čajové lžičky na 200 ml odvaru, užívá se 3x denně, asi hodinu po jídle.

Celerová droga by se neměla podávat déle než 6 týdnů. Kontraindikací použití jsou těžší poruchy ledvin, zejména akutní záněty.