Rajče
rajče jedlé, Solanum lycopersicum, Lycopersicon esculentum
Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Do Evropy se dostalo někdy kolem roku 1520, ale až do konce 19. století se pěstovalo jen jako okrasná rostlina a plody se nekonzumovaly kvůli obavě z jedovatých látek - alkaloidů ( více o alkaloidech v rajčatech na tomto odkazu.
Rajče z nutričního hlediska
Složení (na 100 g potraviny)
- Energetická hodnota 88 kJ, 21 kcal
- Voda 94%
- Bílkoviny 0.9 g
- Tuky 0.2
- Sacharidy 4.7 g, z toho vláknina 1.6 g
- Vitamin C 18.7 mg
- Vitamin A 53 RE
- Beta-karoten 640 ug
- Vitamin E 0.8 ug
- Draslík 280 mg
- Fosfor 24 mg
- Vápník 9 mg
- Hořčík 8 mg
- Sodík 7 mg
Zdroj: nutridatabaze.cz
Pohled tradiční čínské medicíny
Rajče má sladkou až slabě kyselou, povahou chladnou až studenou, vstupuje do drah jater a žaludku.
rajčata chladí a čistí horkost a oheň v játrech a v žaludku. Rovněž rozhojňují tekutiny a vyživují jin žaludku, ledvin a plic. Jsou schopny podpořit čchi srdce a ochladit krev.
Podporují činnost jater, snižují vysoký krevní tlak. mají pozitivní účinek na cévní systém, zlepšují funkci očí, odstraňují krvácení z nosu, odstraňují zápach z úst a působí proti žízni.
Podporují také chuť k jídlu, podávají se 15-20 minut před hlavním jídlem, aby se vyplavily trávicí enzymy.
Pro lepší vstřebávání účinných látek je lepší je tepelně upravit.
Nedoporučují se konzumovat při citlivosti na kyselinu acetylsalicylovou, při alergiích, ledvinových kamenech a při revmatismu. Také se nemá užívat při chladu a prázdnotě středního ohniště.
Co se lze o rajčeti dočíst v Herbáři léčivých rostlin Janči a Zentricha
Rajčata obsahují rostlinné bílkoviny, enzymy, celou řadu aminokyselin, cukry, pektiny a škrob. Méně žádoucí je přítomnost kyseliny šťavelové. Dále v nich najdeme karotenoidy, vitaminy skupiny B, vitamin C a E, kyselinu listovou, kyselinu citronovou, vinnou, jablečná, jantarovou, kávovou a další, triterpenové saponiny, steroly, antokyany a flavonoidy. Z minerálních látek pak draslík, hořčík, fosfor a soli železa.
Rajčata mají poměrně silný antibiotický účinek, zejména čerstvá šťáva.
Jsou silně močopudná, lze je užívat při onemocněních ledvin a močových cest.
Snižují obsah cholesterolu v krvi, působí antiskleroticky (zabraňují usazování cholesterolu do stěn cév).
Zlepšují krvetvorbu, především tvorbu hemoglobinu.
Působí jako imunostimulans.
Mají mírný projímavý účinek.
Příznivě ovlivňují jaterní funkce.
Mají určité preventivní účinky u nádorových onemocněních.
Rajčata mohou u některých jedinců zhoršit projevy probíhající artritidy nebo dny (podobně jako brambory, papriky a baklažány - tedy rostliny z čeledi lilkovitých). Více pak tepelně upravená rajčata než syrová šťáva.
Většina blahodárných účinků rajčat se vztahuje na syrové užití. Kuchyňskou úpravou dochází k řadě nepříznivých změn. Kečup údajně podporuje tvorbu plísní v organismu. Syrová rajčata jsou toxická.
Léčebná dávka rajčat činí asi 350 ml čerstvé šťávy denně.
Kosmetické využití
Čerstvou rajskou šťávu lehce osolíme, smícháme s trochou lékárenského glycerinu v množství půl čajové lžičky na šťávu z jednoho průměrně velkého rajčete, a vtíráme do pokožky.
Při akné jednou nebo dvakrát denně potřeme obličej plátkem rajčete a asi po ¼ hodině opláchneme. Ve složitějších případech postupujeme formou masky přikládané na 20 minut. Přitom střídáme na kaši drcený špenát jeden den a obklad rajčatovými plátky nebo kaší druhý den. Celá kúra trvá asi 3 týdny.
Další zajímavé informace o rajčeti
Kromě látek uvedených výše také obsahují tyramin (působí dráždivě na hladké svalstvo, vyvolává zlepšení nálady), lykopen (antioxidant), niacin (vit. B3 s vlivem na hladinu krevního cukru, zmírňuje nespavost a deprese), biotin (vliv na kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi).
Rajčaty bychom měli konzumovat s trochou tuku kvůli lepšímu vstřebání některých vitaminů.