MAI WEI DI HUANG WAN

Základní charakteristika

Jde o modifikaci základní směsi na doplnění jin – Liu Wei Di Huang Wan. Je zaměřená především na plíce a ledviny.

Možné příznaky

  • Nedostatek jin plic s prázdnou horkostí - suchý kašel, kašel s žilkami krve nebo kašel při alergiích
  • Nedostatek jin ledvin s prázdnou horkostí - noční pocení, motání hlavy, hučení v uších, zhoršení sluchu, horkost pěti srdcí (pálení v dlaních, na ploskách a na prsou)
  • Astmatické a alergické projevy

Působení směsi dle tradiční čínské medicíny

  • Vyživuje nedostatečný jin ledvin a plic
  • Zastavuje kašel
  • Utišuje dušnost

Složení směsi a stěžejní účinky bylin dle TCM

Shu di huang (Rehmanie lepkavá - kořen vařený ve víně)Vyživuje krev, doplňuje jin, esenci a dřeň
Shan zhu yu (Dřín lékařský - plod)Posiluje jin i jang jater a ledvin, zahřívá střed, vyhání chlad a vlhkost
Shan yao (Jam čínský - hlíza)Doplňuje ledviny, jin i jang sleziny, čchi a jin plic
Mu dan pi (Pivoňka křovitá - kůra kořene)Pročišťuje horkost v krvi, tlumí stoupající jang jater
Ze xie (Žabník východní - oddenek)Odfiltrovává vlhkost a současně pročišťuje horkost, zejména v dolním zářiči
Fu ling (Pornatka kokosová - plodnice houby)Posiluje slezinu a vyživuje srdce, současně odfiltrovává vlhkost, uklidňuje ducha
Mai men dong (Sedoulek japonský - hlíza)Podporuje jin plic a žaludku a odstraňuje z nich horkost, pročišťuje srdce
Wu wei zi (Schizandra čínská - plod)Rozhojňuje jin ledvin, rodí tekutiny, léčí kašel a dušnost prázdné povahy